Rotræning er super effektivt til både vægttab og styrketræning, men det er også hårdt, nogle gange virkelig hårdt. Er du bidt af træning på din Concept 2 og kan du næsten ikke få nok, så læs med, her ser vi på hvor meget er for meget.

Kan man ro hver dag?

Ja, det kan du godt, men sørg for at få nok hvile og tilpas din intensitet.

Rotræning er skånsomt

Modsat andre typer konditionstræning er der på romaskinen en betydelig mængde styrke i overkroppen involveret i træningen. Du bruger godt nok benene mest og sparker fra – og det skal du med god teknik, men du bruger også dine arme og ikke mindst din ryg rigtig meget.

Det kan mærkes og derfor kan man også føle sig godt kvæstet dagen efter en rotræning. Det er der nu ikke noget galt i, fordi rotræning er ret skånsomt. Der er ikke nogen stød eller hop når du sidder på romaskinen og ingen pludselige bevægelser.

Derfor er risikoen for skader også lav, selv om du dog godt kan komme til at få hold i ryggen eller lignende. Men risikoen for en skade i fx knæ eller ankel er meget lavere end andre typer træning. Derfor er rotræning skånsomt og noget du kan gøre oftere end fx løb.

Sådan træner du med den rigtige intensitet på romaskinen

Der er mange måder at træne på romaskinen, men det begynder med at sætte modstanden korrekt.

Det er faktisk noget som mange går fejl af og derfor kommer til at gøre det for hårdt, hvilket øger risikoen for skader og at lysten slipper op. Du skal faktisk kun sætte modstanden på 4-5 eller den midterste modstand. Mange sætter ellers modstanden på maks og så bliver det altså meget hurtigt, meget tungt.

Hvis ikke du er Eskild Ebbesen så sæt modstanden på 4 (damer) og 5 (herrer). Det er den modstand der anbefales når du går til roning og som bedst svarer til roning på vandet.

Intervaltræning er populært og en god ide til at holde en høj intensitet over en længere perioder. Det kan fx være 10 minutters intervaller med pause på 2-3 minutter imellem og så 6 intervaller for en samlet rotid på 1 time.

Er du træt den ene dag kan du vælge at mikse det op og i stedet ro med lav intensitet i 30 minutter, så tage en pause og så ro 30 minutter igen.

Modsat kan du køre max på med helt korte intervaller og så kun træne i 20 minutter. Der er mange muligheder og det er netop dette der gør romaskinen så fantastisk træning.