Hvis du gerne vil være rigtig god til roning, er det ikke nok kun at ro. I stedet er det vigtigt, at du får trænet din krop på mange forskellige måder, så den kan præstere bedst muligt til roningen. Blandt andet er det vigtigt med nogle stærke muskler, der kan holde til at ro. Derfor er der også mange roere, der styrketræner ved siden af roningen.

Hvis du styrketræner, kan du give dig selv de bedste forudsætninger for en god træning ved at indtage kreatin . Det er – kort fortalt – et kosttilskud, der giver dig mulighed for at arbejde en smule hårdere og længere, når du styrketræner.

Mere om kreatins virkning

Når du styrketræner, er du i gang med en såkaldt anaerob træning. Det vil sige, at din krop anvender det energisystem, der bliver kaldt for ATP-CP-energisystemet.

ATP-molekylet af energisystemet er en kemisk og organisk forbindelse. På denne forbindelse finder du tre fosfatgrupper. Imellem disse fosfatgrupper er der nogle bindinger. Disse bindinger er meget energirige. Det vil derfor også sige, at når en fosfatgrupper bliver fraspaltet fra forbindelse, frigiver det en stor mængde af energi i kroppen. Det er netop denne energi, som du kan anvende til at optimere din styrketræning med.

Hvis du indtager kreatin, vil din krop lagre det som kreatinfosfat. Når et ATP-molekyle fraspalter en fosfatgruppe, vil kreatinfosfat hæfte sig på molekylet i stedet. Sagt på et mere forståeligt sprog, går kreatinen altså ind og genoplader ATP-molekylet.

Derfor er kreatin og styrketræning en god kombination

Da kreatin har evnen til at ”genoplade” ATP-molekylet, betyder det, at du som udøver kan træne en smule længere, når du styrketræner. Det betyder ikke, at du pludselig kan tage tre sæt mere. Derimod betyder det, at du kan tage 1-2 gentagelser ekstra.

Det lyder måske ikke synderligt imponerende, hvis du kører et såkaldt all-out sæt, hvor du presser dig selv til det yderste, er to eller blot én ekstra gentagelse faktisk meget. Det er netop de sidste, ofte smertefulde, gentagelser, der virkelig nedbryder kroppen, så du kan blive stærkere på sigt.

Kreatin er en naturlig del af din krop

Kreatin er et stof, der allerede findes i mange af din krops celler. Blandt andet kan du finde store koncentrationer af stoffet i dine muskelceller. Kreatin hjælper nemlig din krop med at udføre muskelarbejde, der er anerobt. Det vil sige det muskelarbejde, som kroppen kan udføre uden at have tilstrækkeligt med ilt.