Tandsten kan være rigtigt irriterende for mange mennesker. Det er en form for hård belægning, som sidder på tænderne. Det er heldigvis noget, som man kan komme af med. Her er alt, som du skal vide om tandsten, så du igen kan få en god mundhygiejne.

Hvad er tandsten?

Tandsten er som sagt en hård belægning på tænderne. Der kan være mange grunde til, at man får denne hårde belægning, men ofte har det faktisk rigtig meget at gøre med ens mundhygiejne. Det er dog umuligt fuldstændigt at undgå tandsten.

For eksempel kan den hårde belægning opstå fordi, at man ikke børster ordenligt tænder. Hvis man ikke børster sine tænder ordentligt, vil mundbakterierne – som blandt andet kommer fra mad – blive hårdt på grund af den kalk, som ens spyt og mundvand indeholder.

Nogle former for belægning vil være relativt bløde. Det er belægninger, som man selv nemt at rense væk med en god tandbørstning. Alle mennesker oplever blød belægning i løbet af en dag. Problemet opstår, hvis man ikke renser de bløde belægninger væk. Så bliver de nemlig til hårde belægninger.

Hård belægning er dog noget svære at komme af med. Ofte er man nødt til at tage til tandlægen med disse. Det er nemt at få fjernet hårde belægning hos tandlægen.

Sådan fjerner du tandsten

Når du får tjekket dine tænder ved dit årlige tandlægebesøg, vil du helt sikkert blive tilbudt en tandrensning.

En tandrensning kan være med til at fjerne de hårde belægninger. Tandrensning kan dog også hjælpe med meget mere end bare tandsten. Det kan også fjerne plak og misfarvninger. Generelt hjælper en tandrensning med at give en god og sund mundhygiejne.

En tandrensning er ikke noget, som man bør være bange for. Den tager ikke særlig lang tid og den gør bestemt ikke ondt.

Du skal heller ikke blive ked af det, hvis du får at vide, at du har brug for en tandrensning. Det betyder ikke, at du har en dårlig mundhygiejne eller ikke børster dine tænder ordentligt.

En tandrensning er nemlig bare med til at fjerne de bakterier og tandsten, som man ikke selv kan fjerne med tandbørsten. Det er også derfor, at man regelmæssigt bør rense sine tænder. Hvis man ikke får renset dem professionelt, vil der nemlig bare ophobe sig en masse bakterier og snask, som er umuligt selv at fjerne. Det kan for eksempel føre til tandkødsbetændelse, parodontose eller huller i tænderne.