Er du ved at lave dit eget hjemme fitnessrum? Eller leder du bare efter en enkelt cardio-maskine, som du let kan have derhjemme. Hvis du leder efter en effektiv maskine, som både forbrænder en masse kalorier og forbedrer din kondition, er romaskinen og motionscyklen ofte det åbenlyse valg. Men det er ikke altid muligt at have begge to, og derfor kan det være nødvendigt at vælge. Her er derfor en romaskine vs. motionscykel guide. 

Alt om romaskiner

Romaskinen er en utrolig populær maskine, som langt de fleste motionscentre også har. Den er relativ let at bruge, og man aktiverer faktisk hele kroppen, når man bruger den. 

Puls. Romaskinen er fantastisk, hvis man ønsker at få pulsen helt op. Det tager ikke lang tid før, at man allerede er forpustet. Det betyder også, at man ikke behøver bruge den i særlig lang tid ad gangen før, at man rent faktisk får noget ud af det. Når man bruger den ordentligt, vil man øge både sin puls og sin iltoptagelse. Det er selvfølgelig noget, som kroppen husker på. Vælger man derfor at bruge romaskinen i en måned og så for eksempel skifte til løbebåndet, vil man hurtigt finde ud af, at man er i langt bedre form, kan løbe længere og hurtigere end man kunne en måned forinden. 

Styrke. Når man bruger romaskinen, aktiverer man som sagt hele kroppen. Det indebærer faktisk også, at man træner en del store muskelgrupper. Man træner både ben, ryg og arme. Det er vigtigt, at man, når man trækker i åren, bruger alle de førnævnte muskler – ellers har man den forkerte teknik, og man vil ikke få lige så meget ud af at bruge den, og man kommer muligvis til at skade sig selv.

Det er en af ulemperne ved romaskinen. Det er lettere at lave fejl, og man skal derfor være opmærksom på, at man gør det korrekt. Men når først man har det på plads, er det altså en helt genial maskine, som virkelig har en god effekt på hele kroppen. På netfysioterapi.dk kan man se, hvilke romaskiner har klaret sig bedst i test, og hvilke vil passe godt derhjemme. 

Alt om motionscykler

Motionscyklen er en populær fitnessmaskine, da den er let at bruge, fylder lidt og ikke belaster benene særlig meget. 

Puls. Motionscyklen er rigtig god for pulsen. Hvis man ønsker konditionstræning, som ikke belaster led i benene, skal man helt klart overveje denne maskine. Der er lav stødniveau og du risikerer ikke, at dine ben og hofte bliver skadet – som man for eksempel risikerer ved løb. Det er muligt selv at vælge intensiviteten, og det betyder selvfølgelig også, at det er op til en selv at vælge hvor hård konditionstræningen skal være. Vælger du for eksempel at cykle hurtigt i kortere tid, vil du hurtigt få den puls op. 

Styrke. Når man cykler, træner man selvfølgelig benmusklerne. Det gør man især, hvis man cykler “op ad bakke”. Men man får altså også trænet andre muskelgrupper. Det er især armene, ryggen og maven. Disse muskelgrupper bliver trænet, da man skal holde den rigtige form på cyklen og ofte stå op i pedalerne, så vægten er på ens arme.  

Når du køber en motionscykel, kan du – afhængig af modellen – også skulle købe spinningssko. Det er så, at ens fod sidder bedre på pedalen. Det gør det både rare og lettere at cykle.

Så hvilken skal du vælge?

Romaskine vs. motionscykel – begge maskiner er gode, effektive og populære motionsmaskiner, og man kan snildt vælge at købe begge to med ro maven. 

Romaskinen er mere velegnet, hvis man gerne vil inkludere noget styrketræning. Det er fordi, at man virkelig bruger ryg- og armmusklerne. Motionscyklen aktiverer også andre muskelgrupper, men ikke helt på samme måde. 

Romaskinen er på mange måder en “hårdere” maskine. Men det ekstra arbejde, som man lægger i, giver altså pote. Man skal nemlig træne på romaskinen i mindre tid end på motionscyklen for at se resultater. 

Begge maskiner er med lav stødmærkning og skånsomme mod leddene i benene samtidig med, at de er supereffektive. Når man skal vælge imellem de to maskiner, er det altså meget en smagssag. Det er en god idé at prøve begge maskiner, så man kan se hvilken en, som man bedst kan lide. 

Hvis maskinen er til hjemmebrug, spiller pris og størrelse selvfølgelig også en rolle. Det er muligt at få begge maskiner i forskellige prislejer. Men det er vigtigt at huske på at prisen afspejler kvaliteten. Med hensyn til størrelse, så fylder de ofte meget det samme. Bestemt modeller er lette at pakke sammen og rykke rundt på. Så kan de for eksempel let gemmes væk, når der kommer gæster, eller når de ikke bliver brugt.